Διατροφή και σωματική απόδοση


Πρακτικές εφαρμογές




Ερώτηση: Είναι σωστό ότι πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν λίπη; 

Απάντηση : Σε μια σωστή διατροφή το 25% περίπου των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από λίπη, που δίνουν γεύση και περιέχουν συμπυκνωμένη ενέργεια και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Τα λίπη όμως δεν πρέπει να είναι κορεσμένα, γιατί από αυτά και τους υδατάνθρακες συνθέτει ο οργανισμός χοληστερόλη, που συνδέεται με τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, πριν τον αγώνα οι αθλητές πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που περιέχουν λίπη, γιατί προκαλούν την έκκριση μια ορμόνης, της εντερογαστρόνης, που επιβραδύνει την κένωση του στομάχου. 



Ερώτηση : Αυξάνεται η αντοχή αν χορηγηθεί ζάχαρη ή μέλι πριν τον αγώνα;

Απάντηση : Όχι. Σε μια μελέτη χορηγήθηκαν 75 γρ. ζάχαρη (διαλυμένη σε 300ml νερό) σε έξι αθλητές αντοχής, 45 λεπτά πριν να τρέξουν σε δαπεδοεργόμετρο. Το τρέξιμο διήρκεσε 30 λεπτά και είχε ένταση που αντιστοιχούσε στα 70% της ατομικής μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Αναλύσεις που έγιναν στο αίμα έδειξαν, πως τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης κατά την άσκηση ήταν χαμηλότερα από τα κανονικά. Αυτή η υπογλυκαιμία και υποϊνσουλιναιμία έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνεται αναλογικά περισσότερο μυϊκό γλυκογόνο, πράγμα που σημαίνει πως τα αποθέματά του εξαντλούνται συντομότερα, περιορίζοντας έτσι την αντοχή (Costill 1977).

Πηγή : ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΥΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο