Προετοιμασία για τον αγώνα: πρακτικός οδηγός



 
Τι είναι η υδατανθράκωση;

Υδατανθράκωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αύξηση των επιπέδων μυϊκού γλυκογόνου πέραν του φυσιολογικού. Συχνά αναφέρεται και ως υπερπλήρωση.
Η παραδοσιακή ή κλασική τακτική περιλαμβάνει την ολοκλήρωση μιας εξαντλητικής προπόνησης και ακολούθως διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες και λίπη. Αυτή η φάση εξάντλησης των αποθεμάτων διατηρείται για τρεις με τέσσερις ημέρες, για να αυξηθούν τα επίπεδα του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση γλυκογόνου στο μυ. Εάν στη συνέχεια ο μυς "παραγεμιστεί" με μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, δηλαδή ο αθλητής μεταπηδήσει σε μια διατροφή πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες, τότε αποθηκεύεται επιπλέον γλυκογόνο.
Στην πράξη, η τακτική αυτή δεν ακολουθείται ευχάριστα. Συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στη φάση της εξάντλησης, με τους αθλητές να εμφανίζουν κάματο και γαστρεντερικές διαταραχές από την πλούσια σε πρωτεΐνες/λίπη διατροφή. Επίσης μπορεί να υποφέρουν από απότομες αλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα.
Παρόλα αυτά, πολλές αθλήτριες, από δρομείς ταχύτητας μέχρι δρομείς υπερμαραθωνίων, παραδέχονται ότι έχουν δοκιμάσει την υδατανθράκωση.

Πηγή: η Διατροφή της Αθλούμενης Γυναίκας 
A. Bean - P. Wellington

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο