Ποια τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών;




  Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει πέντε ή περισσότερες μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα – που είναι περίπου 400γρ.   Οι Βρετανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο μόνο 250γρ. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαιά τους, είναι οι πιο πλούσιες πηγές σε βιταμίνη Ε. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να παρέχει προστασία στη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών, ίσως επειδή προστατεύει τη χοληστερόλη των LDL από την οξείδωση. Παράδοξο, για κάποιο λόγο δηλαδή οι Γάλλοι έχουν τόσο χαμηλό ποσοστό καρδιακών παθήσεων, παρά την πλούσια σε λιπαρά διατροφή τους και τον υψηλό βαθμό καπνίσματος. Το κόκκινο κρασί περιέχει φλαβονοειδή από τη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών.

  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να ληφθούν οι απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Ε και β-καροτενίου μόνο από τη διατροφή και για το λόγο αυτό τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι η λύση.  Άλλοι είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν συστάσεις και συμφωνούν με την έμφαση που δίνει Π.Ο.Υ. στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.




Πηγή : η Διατροφή της Αθλούμενης Γυναίκας
 A. Bean - P. Weelington

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο