Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών ;
Μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνες από πολλές διαφορετικές τροφές και καμία πηγή δεν είναι καλύτερη από τις άλλες. Η χρησιμότητα κάθε πρωτεΐνης συχνά μετριέται με τη βιολογική αξία ( BV ), η οποία δείχνει πόσο ταιριάζει η ανάλυση των αμινοξέων που περιέχονται στη πρωτεΐνη αυτή με τις απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Το ασπράδι του αυγού έχει BV 100, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα σε πολύ κοντινή αναλογία. Έτσι, στην ουσία όλες οι πρωτεΐνες που παρέχονται με τη τροφή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παράγει ο οργανισμός νέες πρωτεΐνες.
Άλλες τροφές με υψηλά BV είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το κρέας, τα ψάρια, τα πουλλερικά και τα προϊόντα σόγιας.
Υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, αλλά δεν έχουν ένα ή δύο απαραίτητα αμινοξέα . Αυτές έχουν χαμηλή BV και τέτοιες είναι τα φασόλια, οι φακές, ο αράκας, το ψωμί, τα δημητριακά, οι σπόροι και οι ξεροί καρποί. Καταναλώνοντας μια ποικιλία από τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας ωφελείστε όσο και αν καταναλώνατε πρωτεΐνες με τόσο υψηλή BV . Με άλλα λόγια, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε όλες τις πρωτεΐνες από ζωικές πηγές. Μια ποικιλία από πρωτεΐνες με χαμηλή και υψηλή BV είναι ένας υγιεινός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας.
Πηγή: η Διατροφή της Αθλούμενης Γυναίκας
A. A. Bean – P. Wellington
.jpg)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου